©  Victoriano Moreno

Discobaar A Moeder bij Minerva: “Eigen platen bij, maar dat was niet nodig”

Radio Minerva zendt sinds het begin van de lockdown elke weekdag tussen 10u en 12u Zeg het met een plaatje uit. Zo wil de zender vanop Linkeroever mensen in sociaal isolement een hart onder de riem steken. Het verzoekprogramma krijgt elke dag een of meerdere gastpresentators op visite. Eerder zaten al onder meer Carry Goossens, Slongs, Wim Soutaer, James Cooke, Axel Daeseleire en Mitta Van der Maat achter de microfoon. Vrijdagochtend was het de beurt aan Discobaar A Moeder.


De Ras en De Schele (Gunter Van Reusel en Wout Hoet, aldus de burgerlijke stand) arriveren ruim op tijd aan de Radio Minerva-chalet op Sint-Anneke en hadden er alvast veel zin in. “We hebben onze eigen platen meegenomen, maar blijkbaar was dat niet nodig. We moeten vandaag verzoekjes voorlezen en alles aan elkaar praten. Het wordt heel plezant.”

De heren zijn grote fans van Radio Minerva. “Het is een monument, een legendarisch stukje Antwerps erfgoed. We hebben al eerder radioprogramma’s gedaan, van Radio Centraal tot Studio Brussel, maar dit is echt bijzonder en een beetje thuiskomen. We zijn hier vroeger vaak gepasseerd, maar dit is de eerste keer dat we in hun chalet zitten. Klein en gezellig, maar Radio Minerva heeft waarschijnlijk meer luisteraars dan wij voor een optreden bij elkaar kunnen krijgen.”

Maria uit Merksem

En dan gaat het rode lampje aan – Discobaar A Moeder is live on air. Het eerste verzoekje komt van Maria uit Merksem, die haar echtgenoot trakteert op een meezinger van Tommy Edwards. “Dit is er eentje voor Freddy!” Minerva-gastheer Danny Van Tichelen schudt zijn hoofd en wijst naar het scherm. “Euh, pardon, ik bedoel Maurits. Het plaatje voor Freddy is voor subiet”, corrigeert De Schele zichzelf haastig. Bij aankomst heeft De Ras dan weer een kapstok naar de filistijnen geholpen.


Maar daarna verloopt alles prima. De twee amuseren zich kostelijk en zingen af en toe lustig mee. De Ras: “Ik zing graag, vooral onder de douche. Mijn vader werd geboren in 1929 en ik ben opgegroeid met crooners en vind ze fantastisch. Tijdens onze dj-sets spelen we niet zo vaak evergreens, maar brengen pakweg Nat King Cole wel tijdens een intermezzo, wanneer we van genre willen veranderen of het even niet meer weten: Waar zit die feestplaat ook alweer?”

Tijdens de uitzending blijkt dat het bereik van de zender veel verder gaat dan ’t Stad. Zo komen ook verzoekjes uit Lier, Westmalle, Gent en zelfs het Spaanse Murcia, met ‘Du’ van Peter Maffay. De Schele: “Iemand in Zwitserland vroeg dan weer een nummer - eender welk liedje - van Tom Jones aan en wilde meteen erelid van Radio Minerva worden. Het was jammer dat de twee uur voorbij vlogen en niet alle verzoekjes konden worden gespeeld, maar we waren in onze nopjes. Het was echt een toppertje.”

 

 ©  Victoriano Moreno

Voor Discobaar A Moeder zijn het momenteel rustige tijden, maar op 17 september organiseert het olijke dj-duo een groot feest in de Lotto Arena. “Daar kijken we heel erg naar uit en de tickets vliegen alvast de deur uit. Mocht het alsnog worden uitgesteld, dan blijven de kaartjes ook voor een nieuwe datum geldig.”

Zeg het met een plaatje loopt nog zeker door tot in april, met onder meer Willy Sommers, Bart Peeters, Margriet Hermans, Sven De Ridder, Filip Peeters, Lien Van De Kelder, Frank Raes, Lynn Wesenbeek en Gert Verhulst als gastpresentator. Frank Boekhoff, voorzitter van Radio Minerva, is een tevreden man: “Het loopt allemaal vlotjes want de respons van BV’s is enorm positief; bijna iedereen wil mee in het verhaal stappen. Daar zijn we heel fier op.”

De Ras sluit af: “Als de mannen van Minerva ooit op pensioen zouden gaan, dan willen wij de fakkel graag overnemen en hier op onze oude dag in de hut zelf radio maken. Die kans zou ik zeker niet laten liggen. En in afwachting mogen ze ons zeker nog eens uitnodigen.”

U kan Zeg het met een plaatje beluisteren op 98 FM of op www.radio-minerva.be


      

Mischa Bludts