Spoiler alert: vrouwonvriendelijke inhoud!

 11 juni 2021 Mo Vanelders


Overal in Vlaamse centrumsteden worden inderhaast rouwregisters geopend. Voor Paula Semer? Neen, voor de ontroostbare Linda De Win van Villa politica die met pensioen moet. Eerst samen met Guy Janssens (in 2002) en dan solo sedert 2006 holt Linda door de politieke wandelgangen. Hele en halve verkozenen slaken een zucht van opluchting: de stalkende reporter moet op stal. Het mens wordt 65 (ze ziet er geen dag jonger uit) omdat de Openbare Omroep nu eenmaal ambtenaren op de payroll heeft staan. Wat moet ons Linda nu gaan uitspoken? Meedoen met de Scheetjes op Bonaire? Een afspraak met de plastische beeldhouwer van Dany Verstraeten? Een B&B in Mortsel? Het presenteren van een ‘Anger Management’-show? Op tournee met de Slimste mens? Keuzestress!

‘Je stopt toch niet met journalist zijn omdat je 65 wordt?’, aldus een verbijsterde De Win die haar privé-veroudering niet in de gaten had. ‘Zie ik er soms uitgeblust uit?’, hunkerde ze naar een klad erkenning, onderwijl haar gehoorapparaat activerend. Inmiddels stromen de steunbetuigingen binnen. Rusthuizen sturen folders op. De Antwerpse Radio Minerva wou voor haar best wel een favoriet plaatje draaien, want die mensen laten de senioren nimmer in de steek. Een jongere VRT-collega belandde op een dwaalspoor door te denken dat Linda nog voor de NIR (voorloper van de BRT/VRT) een duivenprogramma had gemaakt. De VRT-nieuwjaarsreceptie wordt alvast een hit.

De niet versierbare Linda wendde zich tot De Afspraak op Canvas om bij haar vriendin Phara te gaan mokken over haar pensionering. Enkel mensen van de nieuwsdienst en niet die van de sport, gooide ze de wegvluchtende kijker voor de voeten. ‘Amai’, dacht Phara met mondhoeken die net iets te driftig de joligheid in duikelden bij Linda’s geweeklaag. ‘Leeftijdsdiscriminatie’, glunderde Rik Torfs.