Radio Minerva is licentie (voorlopig?) kwijt


De Raad van State heeft het ministerieel besluit van 5 april 2019 vernietigd dat Radio Minerva erkent als lokale radio-omroeporganisatie. De beslissing kwam er na een klacht van FG Radio, die een erkenning wilde voor hetzelfde frequentiepakket (98.0 FM in Antwerpen).

Eén en ander is nog steeds een gevolg van de zwaar beladen en gecontesteerde erkenningsronde voor lokale radio uit 2018, waarbij de Antwerpse seniorenzender wél en FG Radio (een project met Franse roots) geen nieuwe erkenning kreeg. Deze laatste ging daar toen niet mee akkoord en stapte naar de Raad van State om alsnog de 98.0 FM, bij hoogdringendheid, op te eisen. Maar daar werd toen niet op ingegaan.

In mei 2019 trok FG Radio opnieuw naar de Raad van State om de hernieuwde erkenningen van Radio Minerva en toen ook die van TOPradio aan te vechten. Volgens de eigenaren van deze non-stop underground-, deep- en house-zender maakte Vlaams minister van Media Sven Gatz fouten in de erkenningsprocedure.

Tegelijk haastte FG zich om er aan toe te voegen dat ze niets tegen het Antwerpse seniorenstation of TOP hadden, al werd wel degelijk – over en weer – met flink wat modder gegooid. “Maar we willen op onze strepen staan en eisen onze rechten op”, luidde het bij FG.

Toenmalig minister van Media Sven Gatz (Open Vld) had in 2019 beslist om negentien vergunningen, waaronder vier voor netwerkradio’s en vijftien lokale radio’s, uit te geven. Eén van hen was voor radio Minerva. De beslissing kwam er nadat de Raad van State het eerdere frequentieplan van 2017 vernietigd had, omdat zesentwintig frequenties toen niet waren voorgelegd in de verplichte consultatieronde.

Deze laatste oordeelt nu dat minister Gatz destijds een nieuwe oproep aan kandidaten had moeten lanceren en dat de vervaltermijn waarbinnen hij uitspraak kon doen over de oude aanvragen (uit 2017), al lang verstreken was. Het ministerieel besluit van de erkenningen wordt daarom vernietigd.